In de vorige blog heb ik ook al kort het een en ander benoemd over het watersysteem. In deze blog ga ik daar iets dieper op in.
Zoals al vaker terug is gekomen, als je een camper gaat bouwen kan dat uiteraard op veel verschillende manieren afhankelijk van je wensen. Dit geldt ook voor het watersysteem. Denk hierbij aan: hoeveel water je in de bus wilt, of je warm water wil in de bus of alleen koud en of je wil kunnen douchen in de bus. Net als bij de elektra hebben wij ook hier gekozen voor een relatief uitgebreide installatie.
Watertanks:
Om water op te slaan in je bus voor onderweg heb je een watertank nodig. Deze zijn er in vele soorten en maten. Zoals in de vorige post beschreven hebben wij gekozen voor een watertank van +/- 90 liter. Dit is voor camperbegrippen relatief veel. Wij hebben een watertank met een uitsparing voor de wielkast waardoor deze op een ruimtebesparende manier geplaatst kon worden. De watertank wordt gevuld door middel van een vuldop aan de buitenzijde. Door hier een tuinslang/waterslang in te stoppen vul je de tank met water.
Onder de bus zit een grijs-watertank (althans deze gaan we zeer binnenkort monteren). Het water dat je door de gootsteen of douche spoelt komt hierin terecht en kan vervolgens bij een zogenaamd dumping station geleegd worden. Sensors op zowel de schoon- als grijswatertank kunnen aangeven hoe vol deze zitten.
In beide watertanks zitten verschillende toe- en afvoer tubes. Hiervoor moesten gaten gemaakt worden in de tank om hier vervolgens een doorvoer op te monteren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een ontluchting op zit om ervoor te zorgen dat de lucht uit de tank kan als er water in komt. Anders kan deze niet goed gevuld worden.
Waterpomp, expansievat en leidingen:
Om het water van de watertank naar de kraan te krijgen heb je een pomp nodig. Ook deze zijn er in verschillende soorten en maten. De meest gebruikte zijn een dompel of drukpomp. Wij hebben gekozen voor een drukpomp. Dit is eigenlijk heel erg te vergelijken met thuis qua gebruik. De pomp houdt de leidingen op druk en dit zorgt ervoor dat je direct als je de kraan aan zet een (krachtige) stroom met water krijgt. Een andere reden dat we voor de drukpomp hebben gekozen is dat we hierdoor een ''gewone'' kraan konden uitkiezen. Met een dompelpomp zit je vast aan het assortiment camperkranen en deze vonden wij zelf niet zo mooi.
Om de leidingen op constante druk te houden is het handig om een expansievat te monteren. Deze vangt eventuele drukverschillen in de leidingen op. Hierdoor krijg je geen sputterend water uit de kraan maar altijd een goede straal.
Als je een drukpomp gebruikt is het wel belangrijk om sterkere waterleidingslangen te gebruiken die gemaakt zijn om de relatief hoge druk aan te kunnen. Je wil natuurlijk niet dat een leiding springt. Dan is 90 liter water echt ineens heel erg veel. In onze bus ligt ongeveer 20 meter aan waterleiding. Een blauwe slang naar de boiler, keukenkraan en douche voor het koude water. En een rode slang van de boiler naar de keukenkraan en douche voor het warme water.
Boiler:
Om het water op te warmen heb je een boiler of geiser nodig. Ook deze zijn er weer in verschillende soorten uiteraard. We hebben gekozen voor een boiler en dan een elektrische variant in plaats van gas. We wilde zo min mogelijk met gas doen, omdat dit ons een iets veiliger gevoel gaf. Maar ook omdat we elektrisch altijd kunnen bijladen zoor het zonnepaneel, rijden en aansluiting op een stroompaal. Al kan natuurlijk gewoon prima en veilig, ook met gas.
Wij hebben een boiler van 15 liter. Ook dit is voor een camper relatief veel, al moet je natuurlijk niet te lang onder de douche staan, dan zal hij tussendoor eerst weer een keer moeten opwarmen.
Installatie & lekkage
Het installeren van alles wat met het water te maken heeft was best een uitdaging. Ook hier dacht ik van te voren weer: dit wordt helemaal niks.. maar uiteindelijk na wat YouTube en research was het allemaal goed te doen. Dus naar elektroman ben ik nu ook een beetje loodgieterman.
We hebben twee kleine probleempjes gehad de eerste keren dat we weg zijn geweest. De eerste keer dat we warm water wilde gebruiken sprong er een leiding los van een koppelstuk waardoor het hele keukenkastje vol werd gespoten met water. Ik snapte in eerste instantie niet hoe dit kon gebeuren maar toen ik een slangenklem zocht welke er op zou moeten zitten, kon ik deze nergens vinden. Deze was ik dus zeer waarschijnlijk helemaal vergeten. Sinds hij weer vast zit gaat alles prima namelijk.
Een ander vervelend dingetje was dat we er vlak voor de eerste vakantie achter kwamen dat de watertank ergens een beetje drupte. In eerste instantie leek dit mee te vallen dus besloten we dit voor dat moment even zo te laten en het later op te lossen. Tijdens de eerste dag vakantie drupte de tank toch iets meer dan gedacht. Daarom besloten de tank maar even leeg te laten en na de vakantie op te lossen.
Het vervelende hieraan is alleen dat de tank zit ingebouwd onder het bed en dus moest deze helemaal uitgebouwd worden en vervolgens weer opnieuw ingebouwd. Uiteindelijk zijn we er een vrijdagmiddag, zaterdag en zondag mee bezig geweest maar het probleem is opgelost. Één van de koppelstukken was niet goed vastgedraaid. Met wat extra teflontape, goed aandraaien en uitvoerig testen is hij nu helemaal goed!
Reactie plaatsen
Reacties
Hoi ik heeft net jullie bericht van het bouwen van jullie camperbus gelezen .
Maar een ding wil ik er wel ff bijschrijven dat met drukpomp van het water daar kan je beter eentuimel schakelaar bij de kraan zetten dat als je geen water gebruikt hem stil zet zo dat hij geen druk meer opbouwd op de leidingen wegens het lekage . En wil je weer water hebben ff om zetten en je heeft gewoon weer druk op de leiding . Voor de rest heeft ik genoten van de text dat wou ik ff doorgeven ben zelf geen camperaar maar lees heel veer er over veel plezier met de Campeer bus gr Jan
Hallo Jan,
Bedankt voor je bericht, leuk om te lezen dat u genoten heeft van de tekst.
Goede tip wat betreft de schakelaar. Dit heb ik niet beschreven maar dit hebben wij inderdaad ook gedaan. Geeft toch een wat fijner gevoel om de pomp uit te kunnen schakelen als hij niet gebruikt wordt voor het geval er onverhoopt iets niet goed zou gaan.
Met vriendelijke groet,
Wesley
InuVantures