''Off grid'' kunnen staan / Zelfvoorzienend zijn

Gepubliceerd op 23 juli 2022 om 09:00

De meeste van jullie weten misschien wel wat het betekent maar even voor de duidelijkheid: off grid staan betekent dat je zelfvoorzienend bent en dus niet hoeft aangesloten te zitten op stroom en/of water. Ook hebben wij aantal voorzieningen die wij belangrijk of fijn vinden om bij de hand te hebben als we gaan wildkamperen. Omdat wij in de toekomst ook wel van plan zijn om naar Scandinavië te gaan en andere landen waar wildkamperen is toegestaan, vonden wij het belangrijk om onze bus zelfvoorzienend te maken. Ik zal jullie meenemen in het proces van wat je hiervoor nodig hebt en bijvoorbeeld de keuze van een grotere accu. 

 

De accu

Om op het gebied van stroom zelfvoorzienend te zijn, begint het met de accu. Er zijn verschillende type accu’s, de meest gebruikte in een camper zijn loodzuur accu’s en lithium accu’s. Om te beginnen weegt een loodzuur accu flink veel meer dan een lithium accu. Daarnaast is het zo dat een loodzuur accu maximaal tot +/- 50% ontladen mag worden en een lithium accu volledig of bijna volledig. Dat betekent dus dat als je een loodzuur accu van 100ah hebt, je uiteindelijk maar +/- 50ah in de praktijk kan gebruiken. Lithium accu’s zijn dus vele malen efficiënter en lichter. Nadeel zijn met name de kosten. Een Lithium accu kost in veel gevallen bijna 10x zo veel.
De grootte van de inhoud wordt aangegeven in ah (ampere uur). Hoe groter dit getal, hoe meer stroom je uit één acculading je kan halen en hoe duurder de accu :) Om een beetje een beeld te geven: een 100ah loodzuur accu kost: +/- €100 - €130. Een 100ah lithium accu kost: +/- €750 - €1000. Uiteraard is dit ook sterkt afhankelijk van merken e.d. Maar gemiddeld ligt het rond deze prijzen.

 

Manieren om de accu weer op te laden in ons geval

Er zijn in de basis een aantal manieren om de accu weer op te laden: 

 • Een zonnepaneel welke met een omvormer de accu weer kan bijladen
 • Een apparaatje genaamd Orion Smart (victron). Welke de (huishoud)accu oplaadt tijdens het rijden.
 • Door aangesloten te zitten op stroom van de camping of een stopcontact buitenaf, maar dan is het dus geen off the grid meer.

Hoeveel stroom heb je nodig?

Om te bepalen hoe groot je accu moet zijn, is het handig om van te voren te bedenken wat voor stroomgebruikers je gaat plaatsen in de bus en op welke manieren je stroom gaat gebruiken. Vervolgens is het zaak om uit te zoeken hoeveel stroom deze apparaten vragen. Sommige staan dag en nacht aan zoals de koelkast, andere gebruik je misschien maar soms, zoals de dieselkachel. Op internet is goed te vinden hoe je dit kan uitrekenen. Daarnaast kan je uitrekenen hoeveel stroom je ongeveer kan terug winnen door het bijladen door het zonnepaneel of het rijden met de bus.


Wij hebben uitgerekend dat wij met een beetje zon makkelijk 5 dagen off grid kunnen staan. Ook als het een paar dagen bewolkt zou zijn. Schijnt er meer zon of rijden we een stukje, dan kunnen we waarschijnlijk helemaal zonder stroom van buitenaf.

 

Onze stroomvoorziening ziet er in grote lijnen als volgt uit:

 • 200ah lithium accu
 • Zonnepaneel van 185watt 
 • Orion Smart om tijdens het rijden op te laden
 • Omvormer van 1200watt zodat het mogelijk is om 220v te hebben in de bus en daardoor dus ook normale stopcontacten te hebben om bijvoorbeeld laptop en telefoon op te laden. Daarnaast is het met deze grotere omvormer ook mogelijk bijvoorbeeld een Nespresso koffiemachine te gebruiken. Dat is niet zo vanzelfsprekend in een camper.

 

De belangrijkste stroom gebruikers bij ons zijn:

 • Koelkast
 • Boiler (voor warm water)
 • Waterpomp
 • Dieselkachel
 • Verlichting
 • Stopcontacten voor opladen van telefoon en alle andere elektrische apparaten
 • Airco (airco kan alleen op stroom van buitenaf) Maar de airco kan ook gebruikt worden om te ventileren. Dit kan wel op de accu.

 

Een eigen watervoorziening:

Als je off grid wil staan, is het ook wel fijn om eigen water bij te hebben. Daarom hebben wij gekozen voor een vrij grote watertank van +/- 90 liter. Ook hier zijn op internet allerlei berekeningen voor te vinden hoeveel water je ongeveer zou kunnen verbruiken.
Zoals eerder beschreven is één van de redenen dat wij een douche in de camper hebben gemaakt (of nog gaan maken eigenlijk), zodat we ook niet afhankelijk zijn van een douche op een camping bijvoorbeeld. Uiteraard moet je dan niet zo douchen als de meeste mensen thuis doen, dan is die 90 liter namelijk toch heel snel op. Verder heb je een boiler nodig die het water verwarmt als je een warme douche wil of warm water voor het afwassen. Wij hebben gekozen voor een 15 liter Truma boiler. Op deze manier zouden we genoeg warm water hebben voor een kleine douche achter elkaar. 

Om het ‘’grijze’’ water op te vangen hebben wij een 92 liter vuilwatertank onder de bus. Die kunnen wij dan legen bij speciale afvalwater dump plekken die overal te vinden zijn.

 

Wat wij nog willen aanshaffen is een drinkwaterfilter. Hierdoor zouden we het water uit onze tank kunnen drinken ook als we in het buitenland zijn waar de kwaliteit van het drinkwater minder goed is. Ideaal omdat je dan niet meer afhankelijk bent van waterflessen uit de supermarkt.

 

Comfortabel off grid

Naast de stroom en watervoorziening is het natuurlijk handig om kookgelegenheid te hebben, al is dit redelijk vanzelfsprekend in een camper. Wij hebben zoals eerder beschreven een 3 pits gasfornuis en een oven. Buiten kunnen we eten bereiden op de Cadac.
Dit werkt allemaal op gas. We hebben 1 grotere gasfles en 2 kleinere. De praktijk wijst uit dat we deze makkelijk 4 weken kunnen gebruiken en dan is er nog ruim over.

 

Om warm te blijven in koude nachten of wie weet een keer wintersport met de camper, kunnen wij de bus verwarmen op twee verschillende manieren. De airco kan ook fungeren als kachel en daarnaast hebben wij ook gekozen voor een dieselkachel. Op het moment dat we niet zijn aangesloten op stroom van buitenaf, kunnen we de verwarming van de airco niet gebruiken. Dit heeft ermee te maken dat dit simpelweg net als de airco voor koelen teveel stroom verbruikt. Dan zou de accu heel snel leeg zijn. De dieselkachel zit aangesloten op de tank van de bus. Zolang er diesel in de bus zit kunnen we dus lekker stoken. Deze kachel verbruikt maar heel weinig diesel en heeft het in een paar minuten lekker warm gemaakt.

 

Dit is hoe wij onze bus tot een zelfvoorzienend rijdend huisje hebben gemaakt! In deze blog ga ik technisch gezien niet teveel in detail om het een beetje luchtig te houden. Maar als je vragen hebt of hier meer over wil weten, stel deze gerust via het contact formulier of in een reactie hier onder!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.