De indeling en afmetingen

Gepubliceerd op 16 juli 2022 om 10:02

Een belangrijk onderdeel van het project is het bepalen van de indeling. Al ver voordat wij besloten hadden dan we daadwerkelijk een bus gingen kopen, waren we heel veel aan het rondkijken op socialmedia naar wat voor iets we mooi zouden vinden. Veel ervaringsdeskundigen geven aan dat het handig is om van te voren verschillende soorten camper(bussen) te huren om te bepalen wat voor soort indeling je handig vind. Wij hebben uiteindelijk één keer een camperbusje gehuurd. Eigenlijk meer om te ervaren hoe het rijden en slapen in een camperbusje überhaupt is. Ondanks dat we geen verschillende soorten indeling hebben uitgeprobeerd waren we samen na flink wat research wel overtuigd welke indeling wij wilden hebben.


Ondanks dat het een kleine ruimte is, zal het je verbazen wat voor mogelijkheden en variatie er allemaal mogelijk is. Stoeltjes of een bankje, met of zonder douche, draaibare voorstoelen, meer zitruimte of meer aanrecht en keuken ruimte, een vast bed of ombouw van zitruimte naar bed. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. 

 

Om te beginnen het bed:

Wij hebben onderandere gekozen voor dit type bus omdat het een van de bredere modellen bus is. Hierdoor is het mogelijk om een bed te maken in de breedte. Een Mercedes sprinter bijvoorbeeld is namelijk een stuk smaller waardoor je het bed in de lengte moet maken als je langer bent dan +/-170cm. Dit kost een hoop ruimte.
Wij waren het er direct over eens dat we een vast bed wilden, dus geen zitruimte die ’s avonds omgebouwd moet worden tot bed. Te veel gedoe in onze ogen. Het bed leek ons een belangrijk onderdeel, een goede nachtrust is ook op vakantie erg belangrijk. Dit is zelfs één van de redenen geweest dat wij een eigen bus wilde bouwen. We waren die ongelofelijk slechte matrasjes in de stacaravans of huisjes van eerdere vakanties helemaal beu. We hebben ons bed op +/- 1 meter hoogte gemaakt zodat we hieronder veel opbergruimte hebben. Het bed is 140cm breed en 196cm lang. Met mijn lengte van 185cm precies goed te doen. En het koudschuim matras ligt super. We hebben de eerste vakantie heerlijk geslapen, het doet niet onder voor het bed thuis.

 

De zitruimte:

Een plekje om binnen te kunnen zitten is natuurlijk fijn. We hebben het zitgedeelte gemaakt met de gedachten dat we tijdens vakanties toch wel 90% van de tijd buiten zullen leven. Daarom wilden wij niet onnodig veel ruimte reserveren voor grote brede stoelen of een bankje. Gewoon een plekje waar je prima kan zitten. Maar de prioriteiten lagen meer bij bijvoorbeeld de keuken of het bed. Het zijn stoeltjes geworden van +/- 45 cm breed. Ook hebben we van te voren gekeken naar wat ergonomische houdingen zijn wat betreft zitdiepte en -hoogte. Dit is wel belangrijk om een beetje comfortabel te kunnen zitten. De tafel zit op een ladegeleider die uit het bed geschoven wordt. Ideaal systeem is dit, al zeggen we het zelf. (Ook gewoon lekker gejat van andere natuurlijk, niet helemaal zelf bedacht). We hebben wel gekozen voor een wat grotere tafel zodat we hier bijvoorbeeld spelletjes op kunnen spelen.

 

De keuken:

Het leek ons heel fijn om relatief veel keuken en aanrecht ruimte te hebben. We hebben aan beide kanten van de bus keuken en aanrecht ruimte. Aan één kant zit o.a. de kraan, spoelbak, koelkast en besteklades. Deze kant heeft +/- 80 cm aanrecht ruimte.

De andere kant is wat groter deze is ruim 1 meter + een uitklapbaar gedeelte wat kan zorgen voor ongeveer 30 cm extra aanrecht ruimte.
Dit is aan de kant van de schuifdeur waar ook ons 3 pits gasfornuis zit en oven. Dit is voor camper begrippen redelijk ‘’luxe’’. Hier zijn we dan ook heel blij mee. Heerlijk om met de schuifdeur open te kunnen koken en ’s ochtends je afgebakken broodjes uit de oven te halen. Verder hebben we aan deze kant 5 lades. Opbergruimte heb je nooit genoeg namelijk :)

 

Kastjes:

Aan het plafond, tegen de zijwanden aan, hebben we aan de ene kant 140cm aan kastjes en aan de andere kant 2 meter aan kasten van +/-35 cm diep en 30 cm hoog. Ook boven de bestuurder en passagier stoel is een diepe bergruimte over de hele breedte van de bus. Aan het begin leken al die kastjes veel, maar uiteindelijk blijft dat je die ruimte allemaal echt wel nodig hebt.

 

De douche:

Dit is één van de weinige dingen waar wij het niet helemaal over eens waren van te voren. In mijn ogen was een binnen douche een beetje onzin en zonde van de ruimte. Mijn gedachten was dat met een buitendouche (douchekraan aan de bus die zit aangesloten op de watertank) en vooral de douches op de camping het prima zou gaan. In mijn gedachten was het zonde van de ruimte en konden we deze beter ergens anders voor gebruiken.
Demi wilde wel heel graag een eigen douche hebben binnen, voor als een toiletgebouw niet schoon zou zijn bijvoorbeeld. Of wanneer we zouden gaan wildkamperen in Scandinavië dat we hierdoor echt overal kunnen gaan en staan waar we willen en toch lekker kunnen douchen. Uiteindelijk heeft Demi met name door het laatste argument toch ‘’gewonnen’’ en hebben we een plekje voor de douche gereserveerd. De ombouw van de douche staat er alleen moet deze nog verder gemaakt worden. Dit is een project voor later dit jaar. In deze douche ruimte is wel al ons toilet te vinden. Erg fijn om onderweg of inderdaad als wij gaan wildkamperen altijd je wc bij te hebben :) Hier hebben we gekozen voor een compost toilet. Lekker milieuvriendelijk zonder chemicaliën. Dit werkt prima!

 

Tot slot:

Vaak zie je in campers dat de voorstoelen draaibaar zijn. Wij hebben er voor gekozen dit niet te doen, omdat we de ruimte achter de stoelen dicht wilde maken zodat het ‘’leefgedeelte’’ afgesloten is van het ‘’rijgedeelte’’. Dit geeft voor ons gevoel een wat meer huiselijke sfeer en de draaistoelen waren wat ons betreft onnodig.

 

Tot op de dag van vandaag zijn we nog steeds hartstikke blij en tevreden met onze indeling. We hebben achteraf geen spijt gehad van de keuzes die we hierin hebben gemaakt. Als we ooit nog een keer een bus zouden maken, zou ik het qua indeling zoals ik er nu over denk op de zelfde manier doen.

 

P.s.: Op de foto zijn we aan het kijken hoeveel ruimte ik nodig heb voor een wc :)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.