Het eerste gat in de bus & de geboorte van elektraman!

Gepubliceerd op 2 juli 2022 om 09:00

Iets wat ik nog niet eerder beschreven heb, maar wat ik in eerste instantie ook helemaal niet zag zitten om zelf te doen was het zagen van gaten in onze bus. Er moesten behoorlijk wat gaten gezaagd worden in onze bus: we wilden 2 dakluiken, een grote airco met dakraam erin, een raampje aan de zijkant en ook moet er een gat gemaakt worden voor de vuldop van de watertank en de aansluiting voor de elektra van buitenaf naar binnen toe (de walstroom).

Na weer een aantal uur YouTube filmpjes kijken, googelen en voorbereiding wat betreft benodigdheden hiervoor, besloten we om het maar gewoon te gaan doen. Iedereen die hier over schrijft of het filmt benoemd het, maar het is echt zo.. Het is doodeng om vooral de eerste keer een gat te zagen in de bus, maar uiteindelijk is dit een van de makkelijkste dingen van het hele bouwproces.

Klein praktisch stukje voor de gene die dit misschien zelf willen gaan doen (heb je vragen mail ons gerust!):

Het begint met het heel goed opmeten van het gat wat gemaakt moet worden. Na dit 100 keer nagemeten te hebben, hebben we het afgetekend met een stift op de bus. Vervolgens een aantal gaatjes geboord waar de decoupeerzaag in kan en zodat je van gaatje naar gaatje kan zagen.
Schilderstape op de bus en onderkant van de zaag om de lak rondom te beschermen en zodat het metalen gedeelte wat je los zaagt niet gaat klapperen en scheuren.  Hierna hebben we de randen geveild met een ijzervijl en vervolgens licht opgeschuurd. Tenslotte een laagje Hammerite metaalverf erop om roesten te voorkomen. 

 

Nu bleek dat het even spannend was maar verder best meeviel gingen we los. De dakluiken, airco en het andere raampje waren in de tussentijd besteld en hadden wij klaar liggen. De installatie van de raampjes viel over het algemeen best mee. Al bleef één van de dakluikjes bij flinke regenbuien steeds maar lekken. En is de installatie van de airco uiteindelijk een heel groot drama geworden, waarbij we ons afvroegen of het ooit nog goed zou komen. Maar dit is een verhaal voor een van de volgende keren.


Nadat de gaten gezaagd waren in de bus konden we verder met het isoleren en het leggen/trekken van elektra kabels door de hele bus. Hier kwam vooral in de voorbereiding best wat bij kijken. De elektra kabels moeten namelijk allemaal netjes weggewerkt achter de beplating en je moet dus op dat moment al vrij precies weten waar en hoeveel stopcontacten je wilt hebben. Waar welk apparaat komt te staan, hoe dik die kabels moeten zijn, dit heeft allemaal te maken met hoeveel stroom een apparaat vraagt/nodig heeft en hoe lang de kabels daar naartoe zijn. Alle verdere inhoudelijke zaken zal ik jullie besparen. Feit is dat ik na heel veel uren research het hele elektra gebeuren serieus begon te snappen en het zelfs leuk begon te vinden. Na het leggen en aansluiten van de eerste kabels ging ik naar Demi toe en zei: ‘Het lukt en werkt gewoon allemaal! Ik ben ELEKTRAMAN!’ Vanaf dat moment heb ik heel veel uren met mijn draadjes, striptangen, verbindingsstukjes, multimeter en van alles en nog wat in de bus gezeten. Soms dacht ik: even een half uurtje wat te gaan doen. Vervolgens keek ik eens op m’n horloge toen mn knieën een beetje vervelend begonnen te voelen van al dat zitten en bleek dat het 5 uur later was. Leuk zo’n hobby!
Klein feitje: alles bij elkaar zit er - grof geschat - zo’n 150 meter aan elektra kabels in de bus, die we zelf hebben gelegd.

Reactie plaatsen

Reacties

Pieterse
2 jaar geleden

Heel mooi verwoord hoe het allemaal is gekomen en hoe het verder gegaan is.groot compliment voor de Electraman👍

Jayne Mackenzie
5 maanden geleden

Hebben jullie misschien een kosten overzicht van wat alles jullie ongeveer heeft gekost en misschien een lijst van handige links die jullie hebben gebruikt? Zou ontzettend helpend zijn 🤗

Wesley&Demi - Inuvantures
4 maanden geleden

Hi Jayne,
Bedankt voor je berichtje! Wij hebben vooral veel informatie van bijvoorbeeld By Nomads en Vrolijk op Reis gebruikt. Ik zou zeker naar de blogposts op hun websites kijken. Verder is het er helaas nog niet van gekomen om een overzicht te maken van de totale kosten. We schatten deze rond de €15.000 voor de ombouw. Dit is natuurlijk wel van een paar jaar geleden, dus het zou goed kunnen dat veel van de apparatuur en materialen nu duurder zijn dan toen. Hopelijk heb je hier wel iets aan!